Wednesday, July 20, 2011

Farah Wahidah masuk Explorace??Bior betol??

Korang...aritu aku masuk explorace sempena anniversary MPPg...hahhaha.Macam x pecaye coz sejak dari azali lagi aku dilahirkan bukan utk bersukan dan sewaktu dengannya. Lawak & lebih lawak lagi bile tengok video kteorg...


Ni la group kteorg.2 laki & 2 gurls. Combine Unit Audit dalam & Bangunan..style la picture



Check point 1st kne tanam 2 pokok..kat umh pon aku x tanam pokok.kena transfer from poly bag pegi pasu & campur kan tanah..taram je la



Check point 2nd, kena cari buah kelapa yang tersembunyi dapatkan air & isi nya..setel..



video


Check pont yg ke 3 dekat maze..kene cari buah pong yg telah disorokkan..jenuh uolls


Kteorg sangkut kat check point yang ke 4 (x de pic la). Setiap group kene cari wakaf yg telah ditetapkan (ikot daerah pentadbiran yg telah diberi) kat bukit layang-layang.Kteorg dapat Majlis Perbandaran Kulai..malangnye kteorg x jumpe sebab taman dia kecik sgt..pastu signage dia amatla kecik..kat situ je da stuck lame..pastu kene anyam 4 biji ketupat..naseb bek darah jawa mengalir dalam tubuh aku..so setel..



Lepastu kena pegi sarang buaye..kira jumlah buaye yg ade kat setiap kolam..poyo x kteorg??(lakonan semata-mata). Lepas da kira buaye, kena panjat menara utk amek gunting (salleha yg panjat) pastu kena ikat mata kail kat pancing..



ni menuju ke padang bola utk check point yang seterusnya (dah mcm pooh tgh berlari aku tengok kau ni farah)...Peserta pempuan kena score 2 gol sorang..(nampak cam senang, tp susah tau) Baru aku tau men bola tu susah



video


tendangan maut dari salleha & farah wahidah



Dah sudah tu kene naek menara aqabah tingkat 20 utk buat puzzle 3D butterfly



video


Then turun balik complete kan puzzle yg telah diberi kat setiap check point td..



Mission accomplish


Setelah berpenat bagai nak tercabut jantung sume, kteorg berjaye menempatkan diri kteorg No5 drp 12 kumpulan. Jadila..cuma agk regret sgt sebab no 5 dpt adiah saguhati je RM50..no 4 dpt RM200..slack la kat bukit layang-layang tu..xpe la, da xde rezki..tp bdk laki b2 tu mmg mnyumbang pd kemenangan la..i follow je..

Thursday, July 14, 2011

Kronologi nya...

Entry kali ni pasal kronologi exam yg aku dah amek utk pengesahan jawatan. For government servants tempoh yg diberi utk pengesahan jawatan ni 1 hingga 3 tahun. Utk sah jawatan kene la amek 2 kursus wajib & pekse (depends kte punya scheme jawatan).1st exam..aku tak datang. Sebab time tu betol2 lepas kenduri belah hasben kat seremban & kteorg teros g honeymun kat Langkawi..So mintak tangguh & buat surat (consider tak datang) 2nd exam...mmg la kantoi 1 paper yang aku rase lg senang dr pekse undang2 tu..tp tu la, confident pon x cukup..hehhe. Memang before exam tu aku langsung x selak buku..Bile time exam mmg la x dpt nk jwb..padan muka sendiri. at least kalo da selak2 buku tau la nak cari kat mane..ni time exam baru kau terkial2 nk tengok, nak bace lain..mmg la x cukup mase..sekian terima kasih..hahahha

ni 3rd time...kene repeat paper..hahahha.da mcm kat U plak repeat2 paper ni..baru la lulus dgn jayanya....hehheh




Ni la dia kronologi pekse aku...Jangan nak suke ye. Ade lagu paper subjek khas jabatan yg aku blom tau lagi nasibnye lulus ke tak...hahhahaha



Thursday, July 7, 2011

CHECK UP



Arini baru dpt hidayah utk buat entry pasal check up ni. Sebenarnye check up ni aku da buat time bulan 3 dulu..da berzaman. tp skang bru nk update..just share info tentang fertility check up.
1st :

Scan rahim. Ni scan biase je (cam org preknen) just nak tengok rahim ade bengkak atau cyst.


2nd :

Ujian Darah. Ujian darah ni nak tau paras hormon kite. Selain tu, nak tau seseorang wanita tu boleh mengeluarkan benih atau tak. So hari ke 2 period Dr amek darah utk sukat paras hormon kite..
3rd :
Ujian Xray Hysterosalpingogram. Ujian ni dilakukan utk nak tau saluran peranakan tersumbat atau tak. Melalui ujian ni, kite bley tengok ruang rahim & saluran peranakan kite gune xray. Sebelum gambar x ray diambil, satu cecair khas akan dimasukkan dlm rahim (melalui faraj, cecair akan dipancutkan dalam keadaan deras/laju<--senak & sakit & ngilu sgt time ni cam nk nangis menahannye). Setelah cecair masuk, baru gambar xray diambil. kalau ade cecair keluar dar tiub falopio kite, maksudnye x sumbat (bley dilihat dr xray). xray ni dilakukan time betol2 da nak abis perid. x bley buat time subur kerana dikuatiri akan memudaratkan bayi sekiranya hamil.



Check up ni bkn dibuat dlm 1 hari..3 hari yang berbeza. Medical cost buat test ni, time check rahim tu campur consultation sume RM 80. 2nd test Rm 200 lebih sebab darah tu kene hantar lab utk tau result dia. Xray dalam Rm 270 lbh kot..



Ni gambar xray tu(kaler putih kat tgh2 tu rahim)


Sempat posing



jadi model Hospital Penawar



sempat nak peace before x ray

tak tau yang x ray tu sakit mcm nak nanges


Setelah melalui semua ujian ni..resultnya alhamdulillah, kite xde masalah cuma mungkin belum rezekinya lagi..so, doa2 kan la ye kami memperoleh rezeki nanti :)



nak keterangan lebih lanjut, rajin2 la bace link ni ye :





Lagi 1 link yang kite suke sgt bace :


Saturday, July 2, 2011

muscle pain

pagi td aku salah sorang contestant explorace yang dianjurkan MPPG sempena sambutan ulang tahun yg pertama. waah x sangke..tp pancit weii. lame dah x lari2 plus aku ni time skool dulu mmg hampeh la sukan2 ni. tp kalo game camni aku suke la gak. balik je td lepak. bau da masam tak bley nak handle. da selesa pas mandi sume, tido. bile bangun, waaaaa MUSCLE PAIN...


**full story pasal explorace ni nanti aku cite siap picture ye...ok tata