Thursday, December 13, 2012

Bila Dah tak de keje



Ni sebenarnye time kat hospital. Mama masuk hospital pasal darah tinggi. So, time dia tido, mula la kteorg amek picture banyak-banyak. Melayan anak sedara la katekan..tp bila korang tengok gambar ni semua, sebenarnye, anak sedara aku yang melayan perangai aku ni..huahuahuahua

Tuesday, December 4, 2012

MAHA INTERNATIONAL 2012

Do you know about MAHA? 1st time dengar? Atau dah pernah dengar tapi tak tau la apa yang orang kalut sangat pasal MAHA nih… Hehe. Dah banyak kali aku dengar MAHA ni, sana sini cerita pasal MAHA. Tapi disebabkan aku yang dok jauh di Johor ni, kurang mengambil tau MAHA ni ape kebendenya..sampailah 1 hari officemate ajak pergi MAHA atas capacity AJK Biro Sosial. Kira lawatan kerja la..Kebetulan ada officemate kteorg kawen hari yang sama kat Batu Pahat, so singgahlah sekali. Kami pergi 10 orang nek van. Agak azab lah gak sebab aircond nye cam ade takde gitu. Tapi kteorg redah jela..

Actually MAHA ni aialah Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism  International Show. Tahun ini MAHA diraikan dengan Hari Peladang , Penternak & Nelayan peringkat kebangsaan. MAHA ni ada pameran berkenaan pelbagai jenis makanan, pertanian, perikanan dan yang setara dengannya. Berlangsung pada 23 November dan akan berakhir pada 2 Disember 2012 ini di tapak MAEPS (Malaysia Agro Exposition Park Serdang), berhampiran dengan UPM.

Ok, check it out...


@ Batu Pahat ~ Sriza after solemnization ~



Malaysian Products
Including us..hehhe



Enjoying MAHA 2012




Hasil tangkapan ??


Hasil tangkapan??? Lumayan..

Dengan gigihnya aku telah mengangkut 2 biji buah cempedak, rock melon, mangga, nangka utk mama ke tempat parking kereta. Tu tak termasuk malaysian product yang kami beli. Siap letak brg2 kat van, lepastu pergi lagi.

Personally, aku suka pergi MAHA even aku bukan pergi dengan gang-gang aku. Combination senior & junior tak problem pon. Kami have fun kat sana. Kakak-kakak ni banyak beli pokok orkid dengan pokok buah, nangka raja, lemon sebab payah nak dapat dengan harga MURAH. Cuma azabnya nak masuk parking, jalan kaki lagi laju dari orang yang naik kereta...

Lastly kami gerak pukul 8.00 mlm, singgah berenti kat R&R Pagoh..sampai rumah dekat pukul 1 pagi...Esoknya sakit kaki..padan muka..hehe

Friday, November 30, 2012

Petua Mengarut

Assalamualaikum uolls..

Kali ni aku nak bebel mengenai petua orang-orang lama. Aku bukanlah jenis yang menolak mentah-mentah petua orang lama ni. Ada setengahya banyak yang aku percaya & ikut. Lagi-lagi petua kecantikan..wahh statement macam 'retis' Rozita Che Wan..hahhaha..

Tapi kepercayaan & petua yang satu ni memang totally aku tak percaya. Senang cerita, MENGARUT. First time dengar dari jiran aku yang agk annoying. Mak cik R (bkn nama sebenar) telah menegah aku bawak balik kucing liar kat kawasan rumah mak aku.

Katanye "orang yang dah kawin, kalau belum ada anak jangan bela kucing. Nanti susah nak mengandung"

Haaaa?ajaran mana kau ikut ni? rezeki kan datangnya dari Allah. Aku pegang benda tu je. Yang nak pergi salahkan haiwan yang x berdosa tu buat ape?So bermulalah keadaan di mana aku membela kucing..hehhe. Walaupun kucing aku semua tak kekal, (ada yang mati, orang amek & etc) tapi aku tetap meneruskan hobi aku bela kucing.

Aku tak de la suka kucing sangat, aku tak bagi diaorang masuk rumah. JUst bagi makan kat luar je. SEbab semua kucing yang aku bela sebenarnya kucing terbiar..atau kucing jalanan. Bagi aku, kucing2 macam ni la yang kita patut berkongsi rezeki yang kita ada..aku bukan jenis yang suka sangat, smpai sanggup beli beratus ringgit. Kawan aku pernah keluar statement "Farah, kucing kau semua tak cantik kan?" Of course, sebab dia kucing terbiar, kucing yang orang buang, yang orang tak nak. Tapi aku x kesah. Sebab diaorang penghibur hati aku.. Balik keje mesti aku cari diaorang dulu utk bagi makan.

Back to the topic, time aku pindah rumah, aku just bawak 1 je kucing aku. sebab lagi sekor dah lupa diri, hahhaa. Maybe dah ada orang lain amek. Tak pe la, asal kau bahagia. So aku just bawak sekor je. Dia ni memang agak 'kesian'. Dari kecik time dia datang memang takut2. Dulu aku pernah post pasal dia ni here Sampai dah besar & beranak tetap sopan santun. Even aku bukak pintu rumah, dia tak pernah curi2 masuk rumah aku. Dia pasif, so better aku bawak dia. At first, kat tempat baru dia mcm tak biasa. Lama-lama dah ok. Tapi aku rasa bersalah sebab aku dapat rasa yang jiran aku tak selesa aku bela kucing. Sebabnya, time tu kucing ni tengah bunting & sedang mencari tempat untuk beranak. Even aku dah sediakan tempat, dah memang sifat kucing, akan cari & pindah2 kan anak diaorang, termasuklah rak kasut jiran aku dia selongkar.

Kebetulan time raya, pak cik aku slow talk kat mak aku. Dia nasihatkan supaya aku tak bela kucing. Sebab tu aku lambat dapat rezeki 'anak'. Tapi mak aku suruh pakcik aku tu cakap sendiri dengan aku. Sebab dulu, aku pernah melenting bila jiran aku cakap pasal ni. Time salam, nak balik,

 pakcik aku sempat berbisik "jangan bela kucing lepas ni, bagi orang lain bela kucing tu".
Aku..biase la..suka menjawab "waida pernah dengar, tapi waida langsung tak percaya"

Dia nasihat kan aku elok2. Dia cakap berdasarkan pengalaman. Sebab dia mengalami nasib yang sama. Lepas dia bagi kucing kat orang lain, baru la dia dapat sorang anak. Kebetulan je kot. Kata orang, kucing ni yang doakan kita supaya kita tak ade anak, supaya kita tak abaikan dia. Tipu !!! Ade je orang bela kucing, da preknen. Contohnya Fasha sandha..banyak lagi kucing dia...(contoh tak agak-agak kannnn???)

Bila setiap kali orang cakap camtu, mesti aku nak nangis. SEDIH. Kenapa mesti kaitkan hal aku tak dapat anak dengan kucing yang aku bela.Aku tak sukeeee!! Husband aku just cakap, takpela, kita follow je cakap orang tua ni. Lagipun jiran kita macam tak selesa kita bela kucing..

Dia decide nak buang kucing tu..apa lagi, aku telah menggunakan kuasa air mata aku ni sebagai senjata. hehhe. so tak jadi buang. Cuma malam, kurung dia, sebab takut dia buat onar. Baru sehari je aku kurung dia, sok nya terus tak balik..sampai la ke hari ni.. Yang tinggal cuma kandang dia je sebagai kenangan.

Anak sedara aku yang 2 orang tu selalu tanya " kucing acik kat mana?"
"Dah lari..sebab merajuk"
"Kita cari la dia. Acik cari depan, adik cari kat belakang"

Hmmmm..budak kecik pun tau perasaan aku. Sedih aku time diaorang cakap camtu. Aku doa, satu hari nanti, aku terserempak pon jadila dengan kucing aku tu...amiiin
Tinggal kenangan.
Anak dia dah mati, kena gigit anjing. Mak dia dah lari.
Time datang rumah dulu, mak dia sebesar ank dia dlm gambar ni

Tuesday, November 27, 2012

29th Birthday for him

26 November 2012 genap umur Muhammad Iskandar bin Ibrahim 29 thn. Tahun ni, aku betul-betul tak tau nak bg hadiah apa. Every year hadiah bersifat material so, ape salah nya tahun ni nak bagi sentimental value sket. (geli dengan statement sendiri..sila jangan muntah hijoou)

And aku decide utk bagi surprise birthday cake + bouquet 5 kuntum je of red roses (florist delivery package). Actually the price quite expensive untuk cake & bunga tu if compared dgn kita beli sendiri. But of course la kita bayar untuk services kira reasonable lah kot. Lagi pun aku pikir every year asek celebrate cam tu je, tahun ni tukar style plak. Bleh makan oreo cheese cake yang belum tentu sedap ke tak tu dengan budak-budak opis dia..haaa,sweet tak aku as a wife??kannnns...

Tapi yela..langit tak selalu cerah..(hahha). Apa yg kita rancang tak semestinya menjadi. Cake & roses yang sepatutnya sampai kat office hasben pukul 3 hingga 4 ptg tak sampai-sampai. Mana aku tau???sebab dia tak call pun say thanks ke ape ke..Bila call florist tu, dia cakap, budak dia tengah hantar & belum balik lagi. Sampai la pukul 4.30, aku pulak yang panas hati..call dia suruh reconfirm & sedihnya jawapan yang aku terima "sorry miss, your cake dah hancur time tengah delivery, bleh tak kita hantar ke rumah dia?" What the ***teeeet (mencarut dalam hati berbakul bakul). nak buat hape hantar kat rumah. dah tentu aku 1 rumah dengan dia. Buat bazir duit je, better aku g beli kek secret recipe bley dapat 2 bijik.

Kalau plan A tak jadi mesti ada plan B. Masalahnya Plan B baru nak create dalam kepala..takpe la, just pegi makan je la (ayat redha). At last makan kat Fish & Manhattan. Check it out (ayat wajib!!)


Manhattan Flaming Seafood
Capacity for 3-4 person

Time dia solat magrib, aku dengan sepantas kilat pergi kedai kek berdekatan untuk buat surprise (tetap nak buat..hahah) tu pun lepas dah pakat dengan adik yg keje kat situ..asal boleh..Lepas semua makanan dah hantar, lepas signal dari aku diterima oleh adik tersebut..cake pun dihantar di meja kami (sweet tak..sweet tak korang??sambil kelip2 mata) tapi aku kena nyanyi sorang2 sebab adik tu malu nak nyanyi hepi birthday, bley? Nampak tak korang?haaa..nampak tak kat situ..seorang isteri yang over tetap nak buat surprise untuk birthday hasben dia..malu sebenarnye sebab meja sblh2 tengok..untuk elakkan malu, aku bg la sepotong dua kat meja sebelah & of couse (suku kek pada staff yang keje kat situ)


Tadaaa....!!!!
Strawberry cheese cake..sedaap


Pakai uniform keje pergi dating..
tak glamer




Happy Birthday my baby boy
& i always love you...


Last but not least..
hahhaha..bye

Wednesday, October 24, 2012

Raya 2012

Assalamualaikum korang..

Raya tahun ni kami celebrate kat kampung mama, Tg Karang, Selangor. Sebelum raya, kami dah balik seremban jap sebab nak tolong mama prepare masak raya & preparation untuk majlis nikah adik ipar kat kedah nanti. Kiranya raye ke 3 balik seremban semula sampai la majlis nikah 7 ramadhan











Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri


Dikesempatan ini, saya ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA ADIDILFITRI
 dan memohon maaf sekiranya ada mengguris rasa atau terkasar bahasa.
Semoga lebaran kali ini membawa seribu makna buat kita
dan mengeratkan hubungan silatul rahim sesama Islam..

Salam Aidilfitri,
Wahidah & Iskandar

Tuesday, August 14, 2012

Iklan raya yang paling menyentuh hati

Assalamualaikum

Setiap kali menjelang hari raya, mesti akan ada iklan yang terkesan di hati. Kalau dulu, mesti ternanti-nanti iklan Petronas karya Arwah Yasmin Ahmad. Tahun ni aku nak bg award kat iklan raya BERNAS (Beras Nasional Berhad). First time tengaok time nak sediakan juadah berbuka puasa. Lepas tengok, terus nangis beriya sebab sangat sedih. Sampaikan hasben call time tu pun naik pelik.. Tapi bila dia dah tengok iklan tu, dia pon same je..nangis la sket.  Tp x la over mcm aku, setiap kali tengok, mesti nangis..tak kira la ulang sepuluh kali pon tetap nangis.

Mengisahkan anak yatim istimewa iaitu Ahmad (bisu) & Fizi (buta) berusaha untuk pulang ke kampung berhari raya untuk  menziarahi kubur emaknya. Pelbagai ranjau dan liku yang terpaksa mereka tempoh untuk dapat pulang ke kampung mereka di Segamat.


ok, ni dia video yang full version
video

Begitu cantik message yang hendak disampaikan di mana Fizi dan Ahmad saling melengkapi
ketidak sempurnaan diri masing-masing.

Bersyukurlah kerana kita masih ada ibu dan bapa dan ingatlah kalau kita susah, mungkin ada orang lain yang menerima nasib yang lebih susah dari kita..


Friday, August 10, 2012

Eid Mubarak preparation

Assalamualaikum,

Masih dalam mood persiapan raya, tapi kteorg tak de mood pun nak raya sebenarnye. Bukan pasal kantoii pg bazar Khamis (Pasar Tiram) time kerja haritu ye kawan-kawan..hehhe. tapi sebab tahun ni, adalah tahun paling kelam kabut utk kteorg. Nak raye, dengan nak pindah rumah lagi. sangatla busy kalah Datin Rosmah.

Buat pengetahuan semua, rumah kami dah siap (n_n). Tapi disebabkan ade deffect haritu, mulalah kakak nak meroyan satu taman. Padahal diaorg ckp, normal la deffect utk rmh baru ni. Bukannya ape, bende ni salah satu punca menyebabkan kteorg lambat move on our new nest...

Rumah kami tu biase je, taklah besar mane pon, tapi komen kalah mcm org beli banglo. Sebab??? itu jelah duit yang kteorg ade utk beli aset bersama. Jelous gak tengok jran sblh dah pindah, tapi kteorg mengamalkan konsep biar lambat asal selamat..Konsep la konon, pd hal dah lambat serba serbi..
So target date kami pindah Insya Allah bulan 9..may b paling cepat pun tengah bulan 9. Tapi mesti bulan 9.
Malas la nak cite pasal rumah..

Ok, berbalik persiapan raya, kteorg mengamalkan konsep besederhana...hahahha. Konsep lagi !!!!!!!!
sebenarnya baju tak sempat tempah. so telah amek keputusan utk pakai je bju ape yg ade. Baju yang telah dipilih adalah time baju tunang. Muat ke?? Memang boleh sarung, tapi cam sendhaat. tarik napas pon masih belum tentu menyembunyikan spare tyre yg ade. Baju tu baru skali je pakai. so dari membazir, lbh baik pakai kan? Hasben pon ade color yg ala-ala gitu la.Nak pakai baju nikah..tapi....tu planning tahun depan la. tak tau la ape ghopenye nanti..

kasut raye baru pon takde..pendek kate aku memang tak beli baju raye pon tahun ni..malas nak pikir. Adik ipar nak kawen, kena g menghantar kat Kedah minggu raye tu. Tapi, baju pon takde, takpela. Bukannya aku ni pengantin pon. Pakai je la ape yg ade..

Yang penting duit rayeeee..tetap kena sediakan utk sedara mara..

Meh, tepek sket picture time tunang dolu kala

Ni 3 tahun yang dulu ye kawan kawan 2009
Nanti tengaok 2012 Farah Wahidah macam mana

Thursday, August 9, 2012

Teringat Berpuasa di Madinah

Assalamualaikum..
Tadi tgh view gambar-gambar lama, ade la picture time pergi umrah last year. Time tu betul-betul lagi 2 hari nak raya. So kteorg sempatla berpuasa di Madinah. Memang lain sgt suasana kat sana & kat sini. Sgt menguji kesabaran sebab panas dia lain macam (bahang). Sampai pakai kasut pun korang akan rasa berapi dlm kasut. Bila angin tiup pun akan rasa bahang kat muka, bukannya sejuk sepoi2 macam kat Malaysia.

Walaupun kat sana adalah tempat berkumpulnya umat Islam dan sangat ramai orang, tapi disitu adalah setenang-tenang tempat ~ Madinah & Mekah. Pengalaman berpuasa & beraya di sana memang sgt priceless. Kalau offer, mmg tiap2 tahun pun nak puasa kat sana. Korang memang tak akan kelaparan, sebab rezeki sentiasa ada. On the way nak pergi solat magrib, mesti ramai sangat org bagi makanan. Kurma, roti, yougurt, macam-macamla..

Di perkarangan Masjid Nabawi- Madinah.
Makanan dah disusun selepas waktu Asar

Close up sket
Yang bentuk ring tu adalah roti, tgh2 ada yougurt, dalam tong tu air zam zam
Air zam-zam kat sana memang disediakan dalam tong, dan sentiasa ada di kawasan masjid. Dalam masjid pun ada banyak. Kiranya air masak kat sana adalah air zam zam

Keadaan bila orang dah cop tempat

Kalau tadi tu di perkarangan Masjid Nabawi, yang ni pulak kat luar Masjid Nabawi
Pun ada bentang utk berbuka puasa. Yang kotak susun tinggi-tinggi tu adalah air kotak, rasa dia mcm kat Malaysia.


Kteorng makan kurma je dlm masjid.
Lepas Magrib, baru balik Hotel, makan kat dining
Indonesian yang masak.


Kami sempat puasa dan raya di Madinah. Solat terawikh dia tak ada selawat selawat..terus je sampai 18 rakaat.



Ni dalam Masjid Nabawi. Masjid ni sangat cantik. Bumbung dia boleh bukak & tutup. Ni ketika bumbung masjid terbuka..sejuk, time solat subuh


Depan Pintu masjid dgn mum in law. dalam masjid tak boleh bawak camera. so sorok-sorok bawak.
selepas solat Hari Raya Aidilfitri - 1 Syawal



Rindulah kat sana..
Insya Allah nak pegi sana lagi..

Thursday, August 2, 2012

Konvesyen Inovatif Kreatif

hye :)
assalamualaikum...
Salam Ramadhan,

Time2 puase ni rajin pulak nk update blog. sebab kat opis sangapp..hehhe..
Kali ni nak cite pasal KIK atau org panggil KMK/ICC dan seangkatan dengannya. selepas menang tempoh hari di peringkat MPPG


Group kami PERMATA

Kumpulan kami mewakili MPPG untuk ke


Peringkat Mini Konvesyen Wilayah Selatan
Alhamdulillah dapat emas


Peringkat Negeri
Errrk...x dpt tempat, tp dapat rice cooker sorang satu


@The Zone Regency Hotel

Peringkat Wilayah Utara dapat Anugerah emas jugakkk uolllsss
Time bertanding kat wilayah Utara ni la berpeluang jalan-jalan kat Penang..check it out!!!


Arrived @ Bayan Lepas Airport terus mkn roti canai

Singgah makan durian & cempedak..sedapp

Pergi Bukit Bendera


Kena nek train utk ke atas nuuuun


Posing kat atas


Ni dah x de koje namenye

Membeli belah di Batu Feringhi>>sibah paling banyak beli tauuu

During Konvensyen



Yeaaayyy..dapat GOLD


Muka kanak2 riang nak balik JB
Congratz to PERMATA

Gambar>Hanya lakonan semata..hahha
Ni la cubical saya (n_n)

  Thanks for all your cooperations & commitments
Next year kita tak payah la menang lagi kat MPPG sebab, penat uolls nk wat preparation..