Saturday, November 26, 2011

My Baby boY birthday

Kalau tengok tajuk entry mesti geli kan??hahhaa..ye, today is my Muhammad Iskandar birthday..so hari ni genap lah umor beliau 28 tahun (dia lagi muda 7 bulan dr saye..itu pon nak bg tau kan?)

So thn ni celebrate kat Seremban balik umh mertua..Dinner kat secret recipe ramai2..then beli kek bwk blk rumah..cake thn ni blueberry cheese,flavor baru la gak..dari kecik hasben ckp kalau celebrate besday mesti parents dia akn tnye, dah besar nk jadi ape? Purpose>>supaya ank tu ade cita2...so, bile cita2 da tercapai, xde la pertanyaan camtu lagi..dia ckp, rindu plak dgn pertanyaan tu..


Tahun ni, x tau nk hadiah kan ape..So fikir yang simple je..yg penting sgt berguna..
Hadiah dirahsiakan..hehehh


To my Iskandar..Happy Birthday & i will always love you...



Wednesday, November 9, 2011

Korang nak tau x?

Korang nak tau tak sebenarnye blog ni terhasil dari keboringan yg melanda
Korang nak tau tak yg aku x bg tau org pon yg aku ade blog..yg tau tu taula..
Korang nak tau tak, aku menjeng nak buat blog bile aku bace blog kwn aku sebab blog dia best~Norlin..hehhehe
Korang nak tau tak, yg hasben aku pon x bce blog ni, tp dia tau aku ade blog
Korang nak tau tak, yg sebenarnye aku ade bnyak cite..tp aku mls nak type
Korang nak tau tak, td balik kje, x de letrik..aku msk tomyam dlm kegelapan
Korang nak tau tak, lepas aku blk dr kedai beli lilin, aku tngok kat umah dah de karen...sabo je la...
Korang nak tau tak, skang ni dah kol 10.28pm..
Korang nak tau tak satu rahsia...hingga ketika dan saat ini, aku belom mandi sejak blk dr keje tadi...

So aku nak mandi dulu..babai..hehheh

Tuesday, November 8, 2011

Termangu-mangu

fuhhhh...fuhhh (bkn gossip fuhh tu ye) tiup habuk kat blog yg dah bersarang...bz sgt la (katenya) hehhhe.smpai cerite perjalanan umrah haritu pon x abis..igt nak tulis day by day.tp hampeh. betol la, tulis blog ni perlu ade smgt yg kuat..ape pon x semangat.sabo jela.


Sesungguhnya penyakit termangu-mangu ini sgt bahaya. Lebih-lebih lagi kalo dah mlm2 bute cmni.mmg mati kutu la jawabnye sebab x tau nak buat ape.ape yg bole buat skang cume merepek type je la sesuke hati ati asal hati suke..pening tak ayt?


banyak bende nak diceritaka. tp belom tentu nak cite sebab malas nk tulis..eh type.dah tu x payoh la cite..yapeeda.


okla, sebelom farah wahidah bertambah merepek sambil makan kerepek, lebih baik sye menamatkan penulisan saye ini yg tak ade hala tuju nye..

Entry kali ni hanyalah entry kosong

.....................................................................................

........................................................................................................

....................................................................................

Fill in the blanks with the correct answer..


ok baiiii~

Thursday, September 29, 2011

Hari Raya di bumi Madinah

30 Aug 2011

Berpuasa di Madinah suasana sangat berbeza. Memang murah rezki kat sana. tak payah beli makanan pon takpe. Sepanjang perjalanan ke masjid waktu magrib mesti banyak orang yang sedekah. Yougurt, roti, nasi macam-macam lah. 




Macam tu jugak time raya berhari raya di Madinah merupakan pengalaman yang berbeza dari raya2 yg pernah aku lalui. Malam before raya, terdengar takbir di sepanjang jalan..Pagi raya, orang ramai solat hari raya. Dari segi masakan dan pakaian macam biasa. Berbeza di Malaysia, dah macam pertandingan fesyen..cuma yang bergaya, tentulah kanak-kanak..diaorang pakai dress yang kembang2 gitu.. Time solat raya, kanak-kanak ni akan bagi kite candy, tasbih atau sapukan minyak wangi kat pergelangan tangan. Kan sunat berwangi-wangian di hari raya..



Tuesday, September 27, 2011

Pengalaman ke Raudhah (makam Rasulullah)

29 Aug 2011


Free activities..So hardly trying pergi Raudhah (makam Rasulullah). Salah satu tempat yg mustajab doa. Peluang yang ada, kteorg x mo sia2 kan..Nasib baik mak mertua aku da pernah pergi 2008 & 2010. Tp dia ckp, kali ni mmg ramai org. May be sebab bln Ramadhan. Kemeriahan kat sini time bln Ramadhan..


Lepas Subuh, kteorg blk hotel & mandi dulu..sepatutnya lepas subuh, dah boleh line up terus. tp kteorg tau confirm lambat, org dari M'sia,Indonesia & Singapore mesti dapat masuk last2. Sebab kate diaorang..kteorg ni agk penyabar & mengikut kata nak banding dgn jmaah dari negara lain..Tp memang betul pun, bab rebut2..gasak menggasak memang org M'sia kalah..dari segi size pun kite dah kalah, payah la nak protect diri. Dari pukul 7 kami tggu, pukul 9 baru dapat masuk..


Pintu nak masuk Raudhah (Makam Rasulullah) Mana boleh bwk camera dalam masjid ni, so amek pic pun sorok2


Pandangan dari luar (bawah qubah hijau tu lah tempat Makam Rasulullah)
Bila dah dapat pijak carpet hijau (Raudhah) rasa sgt tak percaye..org berasak2 sampai kite dah x boleh nak solat cz xde ruang pon..Group kteorg yg lain kat belakang & diaorg solat berkepung. Aku dgn mak mertua dah terlepas ke depan. dah tak boleh nak tggu lagi, aku solat je (tawaqal) mak mertua jaga..lepas percubaan kali ke 3 utk solat, baru berjaya..asek terbatal coz org tolak menolak. Time nak sujud,memang berdebar-debar sebab dalam hati terdetik kalau org jatuh atas aku..mati!!!Tp Allah tu maha mendengar..sentuh je dahi kat carpet hijau,air mata terus turun,laju...Subhanallah..sukar nak gambarkan perasaan bersyukur tu mcm mana. dengan keadaan yg sesak & bertolak2 masih diberi peluang utk berdoa pd Allah & air mata laju turun x berenti2...aku dpt sujud & berdoa dgn tenang. Alhamdulillah syukur sgt2. oklah..nanti sambung lagi ye..tiba2 rase sedey plak..teringat kat sana...

Thursday, September 22, 2011

Day 1 at Madinah

28 Aug 2011
Lepas check in kat madinah & sahur, kami pergi solat subuh kat Masjid Nabawi (Masjid Nabi). Cantik sgt masjid ni. Fully aircond & ramai sgt org. Yela, bln Ramadhan,jd ramailah yg iktikaf kat masjid sebab kejarkan Lailatul qadar..memang jumpe dgn pelbagai bangsa, jenis org & ragam..kalo lambat,mmg solat kat luar la gamaknye. kat sini banyak tempat dah merase, solat kat airr zamzam pernah, kat luar pernah, kat tangga pernah..kat depan pon pernah gak.


Suasana Masjid Nabawi di waktu pagi (dari luar)
Waktu payung terbuka
Suasana di perkarangan masjid Nabawi ( payung tgh tutup<---canggih, payung akan di buka waktu panas)
Payung Masjid yang da tutup (sbelah kiri) & payung bukak (sebelah kanan)

Masjid Nabawi waktu malam

 Pukul 6.30 pagi da kene berkumpul kal lobby hotel utk ziarah sekitar madinah. Tempat yg kteorg pergi, Masjid Quba, Jabal Uhud, Pasar Kurma, Masjid Qiblatain (Ni lalu je)


Dalam masjid Quba'

Suasana dalam masjid Quba'


Kat luar ade org jual tembikai
Sempat bergambar kenangan



Bukit Uhud

Belakang tu, kubur syuhada' yg terkorban dlm peperangan Uhud. Ustaz yg bwk kami cerita, pernah sekali banjir kat sini dan terkeluar la mayat dr kubur selepas banjir tersebut pulih dalam keadaan berdarah (masih sama ketika terkorban masa peperangan dahulu, wallahualam)
Di bukit Magnet (En hasben with bro in law)

Sempat shopping kat Madinah..hehhe




Thursday, September 15, 2011

Menjadi Tetamu ALLAH

Selalunya, sebelum raye org lain sibuk bagai buat persiapan raye..tp thn ni, aku rilex je..cz thn ni kami pergi menunaikan umrah time raye. Kami pergi berenam (ayh & mak mertua, adk ipar, atok & kami husband & wife) Seronok sgt ke sana,bnyk perbezaan budaya yg buat kte sgt kagum & ade setengahnye buat kte lebih menjadi org yg LEBIH tahu bersyukur.



27 Aug 2011

Flight ticket pukul 3pm & kami mst ade kat KLIA lbh kurang kol 12 tgh hari. So ramai la sanak saudara yg dtg utk babai kteorg. Time tu aku lbh bnyak diam & x bercakap sebab..sebab entahlah. mcm2 perasaan time tu. First time pegi la kate kan..cam takot pon ade, pastu family aku xde pon dtg, ye la diaorg jauh. sedey pon ade, sume la..yela, tak penah g obersea nek flight lame2..kesian ko ni farah..hahhaa.















Rombongan cik kiah sebelum bertolak


Perjalanan ke Jeddah lebih kurang 8 jam. nasib bek x ramai so, bley siap baring lg okey dlm flight tu..tp aku x la..sebab yela, jakun..dudok je, tngok movie yg ade..subtitle arab pon aku tngok je.Lebih kurang pukul 7pm (kol 11.00 pm waktu m'sia) baru kteorg sampai & buka poser. Means dkt 17 jam gak la kteorg berposer. MAS dah tapau kan kteorg buke poser (dlm pack :ade nasi, choclate banyak). KAt King Aziz Airport tu la, kteorg solat dan tunggu bas utk perjalanan ke Madinah. Bas sampai pukul 11.30pm dan bermulalah perjalanan ke Madinah selama 6 jam..


















Ni la makanan buka poser. Sume kat arab pack makanan mcm ni, xde pon polistrin /pinggan even mkn kat kedai pon mostly pack camni.






Thursday, August 11, 2011

Bila kita mati nanti......

Bila kite mati nanti, kite akn didatangi 2 malaikat. tapi xde satu soklan pon yang akn ditanya mengenai harta bende yg kau bangga & agung2 kan time kat dunia dulu..aku jd x faham bila orang mendabik dada bercerita pasal kekayaan yg diaorang ade, riak dengan rezki yang Tuhan beri. nauzubillah..mintak2 aku dijauhkan & tak tergolong dlm org2 camni...

**Tolong tegur kalau aku makin lupe

Tuesday, August 9, 2011

Get Well Soon

Ramadhan kali ni kteorg puase kat hospital lagi..x silap aku 2 tahun lepas pon,kteorg puase kat hospital gak sebab babah tak sihat..babah ade sakit jantung & darah tinggi. kali ni masuk hospital sebab angin ahmar. syukur yang kena cuma belah kiri...dan masih bley gerak lagi.cuma pergerakan terbatas, jari tangan x bley genggam. smlm, aku tengok babah bertambah sihat..dah bley bangun, cuma perlu dibantu..kaedah terbaik ialah fisio tp mkn mase utk baik.



Doktor cakap aritu antara sebab-sebab kena, pasal merokok..ye la, perokok tegar ni payah nak benti. Babah cakap dah berenti tp rupa-rupanya curik2 merokok gak sebatang dua sehari..lagi satu pasal tak makan ubat jantung..sebab babah cakap dlm ubt tu ade racun tikus. sebenarnya mmg dalam kandungan racun tikus ade dlm ubt sakit jantung tu, tapi dlm dos yang dibenarkan la..macam drugs dalam ubat2 kite..same jela..tp yela, kalau dah kata tak nak tu, mmg tak nak la. so doktor tukar ubat lain..



Skang blk keje je terus g hospital..buka kat sana ramai2..smlm blk pon da kol 11. kalo aku penat, mama mesti lagi penat..sebab jaga babah dari hari sabtu tido kat hospital, tak balik2..Doktor kata, babah bley blk ujung minggu ni..selebih nya babah kene rajin buat fisio..




to KPJ Hospital Jln Abd Samad, thanx for da hospitality..Bangunan baru (wad Premium) mmg cantik dan selesa..sangat kagum. Tp dok cni sehari je...sebab blk dah full..

Siap ade sofa bed.tp kteorg da pindah blk..dah x dpt sofa bed lagi..dapat kerusi ala2 massage chair tu..


Bilik mandi ala2 hotel...




kelass..jamban pon ko nak amek picture..




Semoga babah kuat semangat & cepat sembuh..bley drive kete camdulu, bley pg masjid & jumpa kawan2..




*Sgt bersyukur dpt bonus setengah bulan gaji (yg baru announce smlm) utk kakitangan awam..terima kasih :)

Tuesday, August 2, 2011

berkampung di kampung..

Weekend baru ni, kteorg balik kampung mak kat Tanjong Karang..Dah lame tak blk. Disebabkan, raye ni aku x dpt blk kampung, so sempena cuti 1st ramadhan aritu,sempat la kteorg blk selangor 1 mlm..ni 2nd time en husband blk cni....so bwk la jln2 kat sawah bendang..ye la, org bandar..ajk la tengok sawah bendang..



Ni la rumah nenek kite


Ni jalan masuk sawah. tak bertar..dan bley muat 1 kete je utk jln..
ni padi yg baru tanam

Ni padi yg baru nak tumbuh naik


kat tgh2 sawah pon ade rumah org..


Hijau kn?kiteorg ikot tema..


Ni posing kat tgh2 sawah plak



Suke picture ni..hehe


Ni kat kelong


kelong ni utk lepaskan air masuk petak sawah..


kalo baru nk tanam,air kene lepaskan


Ni batas nk menuju ke kelong..
kalo padi dah masak lagi cantik...


kuning je


ok dah nak balik..







nanti bulan sebelas kteorg blk lg ye...

Wednesday, July 20, 2011

Farah Wahidah masuk Explorace??Bior betol??

Korang...aritu aku masuk explorace sempena anniversary MPPg...hahhaha.Macam x pecaye coz sejak dari azali lagi aku dilahirkan bukan utk bersukan dan sewaktu dengannya. Lawak & lebih lawak lagi bile tengok video kteorg...


Ni la group kteorg.2 laki & 2 gurls. Combine Unit Audit dalam & Bangunan..style la picture



Check point 1st kne tanam 2 pokok..kat umh pon aku x tanam pokok.kena transfer from poly bag pegi pasu & campur kan tanah..taram je la



Check point 2nd, kena cari buah kelapa yang tersembunyi dapatkan air & isi nya..setel..



video


Check pont yg ke 3 dekat maze..kene cari buah pong yg telah disorokkan..jenuh uolls


Kteorg sangkut kat check point yang ke 4 (x de pic la). Setiap group kene cari wakaf yg telah ditetapkan (ikot daerah pentadbiran yg telah diberi) kat bukit layang-layang.Kteorg dapat Majlis Perbandaran Kulai..malangnye kteorg x jumpe sebab taman dia kecik sgt..pastu signage dia amatla kecik..kat situ je da stuck lame..pastu kene anyam 4 biji ketupat..naseb bek darah jawa mengalir dalam tubuh aku..so setel..



Lepastu kena pegi sarang buaye..kira jumlah buaye yg ade kat setiap kolam..poyo x kteorg??(lakonan semata-mata). Lepas da kira buaye, kena panjat menara utk amek gunting (salleha yg panjat) pastu kena ikat mata kail kat pancing..



ni menuju ke padang bola utk check point yang seterusnya (dah mcm pooh tgh berlari aku tengok kau ni farah)...Peserta pempuan kena score 2 gol sorang..(nampak cam senang, tp susah tau) Baru aku tau men bola tu susah



video


tendangan maut dari salleha & farah wahidah



Dah sudah tu kene naek menara aqabah tingkat 20 utk buat puzzle 3D butterfly



video


Then turun balik complete kan puzzle yg telah diberi kat setiap check point td..



Mission accomplish


Setelah berpenat bagai nak tercabut jantung sume, kteorg berjaye menempatkan diri kteorg No5 drp 12 kumpulan. Jadila..cuma agk regret sgt sebab no 5 dpt adiah saguhati je RM50..no 4 dpt RM200..slack la kat bukit layang-layang tu..xpe la, da xde rezki..tp bdk laki b2 tu mmg mnyumbang pd kemenangan la..i follow je..

Thursday, July 14, 2011

Kronologi nya...

Entry kali ni pasal kronologi exam yg aku dah amek utk pengesahan jawatan. For government servants tempoh yg diberi utk pengesahan jawatan ni 1 hingga 3 tahun. Utk sah jawatan kene la amek 2 kursus wajib & pekse (depends kte punya scheme jawatan).1st exam..aku tak datang. Sebab time tu betol2 lepas kenduri belah hasben kat seremban & kteorg teros g honeymun kat Langkawi..So mintak tangguh & buat surat (consider tak datang) 2nd exam...mmg la kantoi 1 paper yang aku rase lg senang dr pekse undang2 tu..tp tu la, confident pon x cukup..hehhe. Memang before exam tu aku langsung x selak buku..Bile time exam mmg la x dpt nk jwb..padan muka sendiri. at least kalo da selak2 buku tau la nak cari kat mane..ni time exam baru kau terkial2 nk tengok, nak bace lain..mmg la x cukup mase..sekian terima kasih..hahahha

ni 3rd time...kene repeat paper..hahahha.da mcm kat U plak repeat2 paper ni..baru la lulus dgn jayanya....hehheh




Ni la dia kronologi pekse aku...Jangan nak suke ye. Ade lagu paper subjek khas jabatan yg aku blom tau lagi nasibnye lulus ke tak...hahhahaha