Friday, July 27, 2012

Born not to be like an angel

Assalamualaikum, salam Ramadhan.

Sekejap je dah 7 Ramadhan, seminggu sudah kita berpuasa..tiba lah saat kita berhari raya..hikhikhik. Sebut pasal nak raya ni, kaum hawa la paling banyak nak pikir persiapan raya. Baju utk suami, anak2, langsir untuk rumah, tudung nak matching dengan baju lagi, duit raye lagi..bla..bla..bla...

Entry kali ni just nak share mengenai persiapan raya yang lambat lagi kunjung tibanya..aku ni je yang eksaited terlebih thn ni..sebab nye, lepas gian dah 2 thn x celebrate raya secara normal..(ohh..puase ko tak beriye pulakk ye :p) Yela, 2 thn lepas, hasben pergi training kat japan, sehari before nak raya, baru la balik Malaysia. So langsung tak semangat nk beli baju raye semua. Tahun lepas alhamdulillah, berpeluang raya kat Mekah ketika menunaikan umrah. So, balik Malaysia dah raya ke 14..Time tu memang lagila langsung tak kesah pasal raya..

So tahun ni, baru la nak sibuk pikir pasal raya sebagai seorang isteri setelah 2 thn lebih kawen. Rumah tak yah nak pikir sebab rumah tgh tunggang langgang. Few barang dah packing ye. So thn ni CLOSE house ye uolllsss. Berbalik semula cerita preparation nak raya ni, aku berkobar-kobar nak pegi pasar Khamis @ Pasar Tiram. Dah namaya pasar Khamis, harusla di kala hari Khamis & waktu bekerja, pagi je pasar tu bukak. Pasar ni, bnyak sgt jual pelbagai jenis baju raya dgn harga yg sgt murah dan ramai peniaga amek stock kat sini. Di sebabkan nak pegi dengan kawan2 so pegi la waktu bekerja..Ni dah kali ke 2 aku pegi sini. 1st time pg dgn azam & Hisam time aku mula2 masuk keje dulu..Hasil 'tangkapan' tak lumayan pon. sebab aku beli 1 baju, tu pon baju jalan, bukan baju raya. Member2 lain sume dah beli baju (yg berkaitan dengan raye ok). Aku ni je yg tersalah konsep. Kat sana ada gak terserempak dengan beberapa officemate. Balik je opis, aku rase, mcm ramai je yang tau kteorg ni pegi Pasar Tiram..macam satu Menara tu la tau..Sehinggalah announcement khas dibuat pada esok paginya & memo peringatan dikeluarkan - tak benarkan cilok g Pasar Khamis & beli juadah kat bazar time keje..

Hoookeyyy, fine. Memang la kteorg salah pun keluar di waktu bekerja. Tapi aku pon manusia..bukan malaikat. Sekurang-kurangnya aku mintak izin dgn bos, & berterus terang yg aku nk pegi Pasar Khamis tu. At least aku jujur walaupun tak bertempat..hhahha. Aku dah apply time off tapi, boss ckp tak pyh sbb dia ckp, skali skala takpe..tp jgn jd amalan. Aku pon bukan la kaki rayap sgt. Aku memang prasan dari dulu lagi. Nasib aku slalu je tak baik time buat salah ni..Time org lain buat ok je. Time aku mesti kecohhh. Time sekolah pon same. Orang ponteng prep elok je. Time aku ponteng prep (1st time) dah kene gegar dorm dgn warden smpai aku nyorok bwh katil..Aku bukan dilahirkan untuk menjadi seperti malaikat, aku hanya manusia yang kadang2 nak jugak buat silap..tapi aku tau salah tetap salah, cuma aku tau bataskan diri sendiri..

Moral of the story...tahun ni, aku dah takde mood balik nak pk pasal raya beriye..ape yg ade jela....

5 comments:

  1. Farah xtahan statement yang last tu pasal ponteng prep..hhehe teringat dulu2.. btol la org lain wat xbetul selalu xplak kena.. kite sekali sekali pulak yg kena kan!!..

    rindu awk ler ;)

    ReplyDelete
  2. kanss?? kite nyorok bwh katil,tepi gobok baju.sampai bunyi nafas pon x bley dengar...siap tarik kain sekolah, takot terjulur, cikgu saba nmpak..bley dgr bnyi jntung nk pecah time tu..hahhaha
    time monteng dgn imh, time tula kne calon jd pengerusi persatuan agama Islam kt dwn besar. bley dgr dr dorm imh time dia pnggil nma kita sruh kuar tu..esoknye ustzh zahrah tnye..nape kite takde..huahuahua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana, kite pon rindu kat awk :))) bnyak2...

      Delete
  3. akk..hehehe..kte pn mcm jd x beriya sgt nk rye thun ni...kcoh kn die org tu..mcm la yg bising2 tu xbuat..tolg la...jom la cuti, so bole jln2 cri bju rye :)

    ReplyDelete
  4. tak beli pon baju raye...kain yg korang bg tu pon x tempah lg, sbb dah xde org nk amek tmpahan..so sad..so xde baju baru pon raye ni

    ReplyDelete