Tuesday, May 13, 2014

ICSI (2nd appointment)

12 Mei 2014

Ok, ni hari ke 6 aku amek Puregon. So doctor nak tengok, ada good effect tak? Kali ni tukar srategy, nak jadi orang 1st. So aku thumb print kat office & terus ke hospital. Yeayyy dapat no 1. Doc masuk pukul 11 lebih. So aku naik office dulu.


Aku datang hospital semula pukul 10 setengah. Doctor datang awal. Dr Thokha scan n tengok aku punya folikel makin lebar. 1.3mm. Untuk ICSI ni Doc perlukan ianya membesar sehingga 1.8mm.

Doc tambah Puregon untuk 2 hari lagi. Dan lagi 1 injection Humog. Maksudnya 1 hari 2 injection. So doc ajar cara-cara nak campur ubat sebab ni complicated sket. Kena mix serbuk dengan ubat liquid. Jarum yang ni besar sikit..haha. Tapi doc buat tak sakit. Bila ubat masuk tu ada sakit sikit. So time tekan tu slowly. 

Pecahkan botol ubat pun ada caranya. Time ni kelakar, sebab Dr Tokha menjerit tengok aku cuba pecahkan botol ubat tu. Salah cara..haha. Lain yang dia ajar, lain yang aku buat. Patutla aku ni tak jadi doctor. 




Perasaan?? Tipula kalau tak takut. Tapi u have to do it. Aku inject sendiri, tapi husband tolong tekankan ubat tu. Tak sakit pun time cucuk, cuma rasa pedih sket mcm kena gigit semut tu bila ubat masuk. Kita memang kena bersedia mental and fizikal. Insya Allah semua baik-baik aje

Ok, ni aku belanja korang gambar selfie before jumpa doctor


Lupa pulak, cost untuk hari ni
RM 1,050 (ubat)
RM 235 (consultation & TVS)

No comments:

Post a Comment